94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

001W dniu 04.04.2017r w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się warsztaty carvingu – sztuki zdobienia potraw, która narodziła się na Dalekim Wschodzie.

Carving polega na rzeźbieniu w owocach i warzywach ornamentów, wgłębień, wzorów, figur oraz kompozycji kwiatowych. Powstałe dekoracje mają na celu uczynienie potraw bardziej apetycznymi i wykwintnymi.

Warsztaty przeprowadziła Pani Teresa Richter, a uczestnikami byli uczniowie II klasy technikum żywienia. Młodzież zapoznała się z rodzajami narzędzi i sposobem ich używania. Najtrudniejsza okazała się praktyka, nie każdy poradził sobie z cierpliwością i wytrwałością swoich sił, a efektami wytrwałych były kwiaty z rzodkiewki, marchwi, ogórka, tulipany z papryki i pora oraz rzeźby z melona, jabłka i arbuza.
Były to pierwsze kroki naszych uczniów w nauce carvingu, ale nie ostatnie, bowiem mają chęci uczyć się dalej tej trudnej, ale pasjonującej sztuki.
Warsztaty zorganizowała Izabela Romaniuk – nauczyciel przedmiotów zawodowych.


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011
  • 012
  • 013
  • 014
  • 015

5 1 1 1 1 1 Głosowanie 5.00 (1 Głosy)

{flike}

{fcomments}

Przeczytaj również:

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 62

Wczoraj 66

Tydzień 443

Miesiąc 1883

Razem 259382

Gościmy

Odwiedza nas 341 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.167.75.28

Odliczamy

Do końca roku kalendarzowego zostało
3
1
0
Dni
0
6
Godzin
1
0
Minut
2
3
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.