94 37 310 89

      sekretariat@zsswiatki.pl

0011. SKŁADNIKI NA PIERNICZKI

Im lepszych jakościowo produktów użyjesz tym smaczniejsze wyjdą. Dobry miód to podstawa. Najlepszy miód na pierniczki to lipowy o złotym kolorze i płynnej konsystencji.

 

 

Kolejnym składnikiem nie mniej ważnym są przyprawy. Cynamon, imbir, anyż, gałka, kardamon, ziele angielskie. W odpowiednich proporcjach użyte przyprawy to sukces doskonałych i aromatycznych pierniczków. Jeśli w przepisie na pierniczki znajduje się masło nie zamieniaj go na margarynę.
Trzymaj się ściśle przepisu, jeśli go dobrze znasz i wiesz, że na pewno z nich wyjdą udane pierniczki. Ważne jest łączenie miodu z mąką. Zasmażanie miodu powoduje, że zaczyna mieć karmelowy kolor i nie trzeba je dobarwiać kakao. Co poniektórzy nadal tak robią.
Uwaga: nie podsypuj za dużo mąki podczas wałkowania. Im więcej jej wtłoczysz tym będą bardziej suche. Dodawaj tyle ile jest konieczne.

2. WYKRAWANIE
Im cieńsze pierniczki, tym jest większa szansa, że staną się szybciej twarde, a nawet nie zmiękną. Najlepiej jeśli pierniczki wykrawamy na grubość około 1 cm.

3. WYPIEKANIE
Pieczemy zazwyczaj w temp. 160-170 C. Nie wolno przepiekać pierniczków, ponieważ wtedy jest raczej pewne, że już ich nie uratujemy i będą twarde. Zazwyczaj pieczenie trwa od 5-10 min.

4. PRZECHOWYWANIE
Pierniczki zaraz po upieczeniu wkładamy do szczelnej puszki i przechowujemy nawet kilka miesięcy.

5. LUKROWANIE
Pierniczki lukrujemy po tym jak zmiękną jeśli chcemy je pokryć w całości. Ewentualnie po wystudzeniu możemy dekorować różnymi ornamentami i zawijaskami. Pierniczki nie pokryte w całości będą miały możliwość chłonięcia wilgoci.

DLACZEGO PIERNICZKI SĄ TWARDE JAK KAMIEŃ ?
Trzeba sobie powiedzieć, że pierniczki z większości przepisów zaraz po upieczeniu są miękkie. Natomiast po wystudzeniu stają się twarde i wymagają leżakowania, czyli trzymania nawet miesiąc w szczelnym pojemniku.
Jedynie te z dodatkiem drożdży w przepisie nie wymagają czekania i można je upiec na ostatnią chwilę.
Dobre pierniczki wymagają czasu. Ile? Nawet 3-4 tygodnie przechowywania, wtedy nabiorą intensywności, ciasto zmięknie i będą nadawać się do jedzenia.

CO ZROBIĆ, ABY PIERNICZKI BYŁY SZYBKO MIĘKKIE:
Do szczelnego pojemnika wkładamy pierniczki razem z:

  • obierkami jabłka, wymieniamy je co 1-2 dni na świeże. Ciastka będą pochłaniały z nich wilgoć i zaczną mięknąc
  • razowy chleb, umieszczamy pierniczki na jednej kromce i przykrywamy drugą. Zostawiamy na 1-2 dni i wymieniamy, aż uznasz ze nadają się do jedzenia i są miękkie
  • cytryna, wkładamy 1-2 ćwiartki cytryny i zostawiamy na 1-2 dni, wymieniamy, aż zmiękną. Pierniczki będą miały lekko cytrynowy posmak i aromat.

Możemy też zostawiać pierniczki w chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu, będą chłonęły wilgoć z otoczenia. Uwaga: nie może być w nim brzydkich zapachów.


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005

5 1 1 1 1 1 Głosowanie 5.00 (1 Głosy)

Przeczytaj również:

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Kalendarz wydarzeń

Czerwiec 2016
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 16

Wczoraj 76

Tydzień 16

Miesiąc 2235

Razem 241388

Gościmy

Odwiedza nas 151 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.81.235.55

Odliczamy

Time passed:
2
Dni
0
7
Godzin
1
5
Minut
1
1
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.