94 37 310 89

      sekretariat@zsswiatki.pl

001Uczniowie klasy I technikum żywienia po raz pierwszy na zajęciach praktycznych zajmowali się dekoracją stołów.

 

Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole

Sztućce układa się zawsze od wewnątrz na zewnątrz. Należy więc zacząć od sztućców do dania głównego. Po prawej stronie układamy noże i łyżkę do zupy, a po lewej stronie nakrycia kładziemy widelce. Jeżeli podajemy pieczywo i masło, po lewej stronie widelca powinniśmy położyć talerzyk do pieczywa, a na nim mały nóż do masła.
Sztućce deserowe kładziemy powyżej nakrycia. Trzonek łyżeczki zwrócony w prawo, a widelca w lewo. Jeżeli podajemy na deser sery, powyżej nakrycia kładziemy nóż i widelczyk.
Kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża. Kieliszek na napój do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Kieliszek do trzeciego napoju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego. Serwetkę kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu.
W domu, gdy mamy za mało miejsca na stole na ułożenie całej zastawy i sztućców, możemy dokładać je na stół wraz z nowymi daniami.
Nakrycie podstawowe
Sztućce do obiadu składającego się z trzech dań: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, kieliszek do wody. Nóż kładziemy po prawej stronie z ostrzem skierowanym w lewo. Widelec układamy brzuszkiem do dołu po lewej stronie. Łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie noża.
Musimy zwrócić uwagę na to, by odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu była jednakowa! Powyżej talerza kładziemy łyżeczkę i widelczyk do deseru (pamiętając o kierunku ułożenia trzonków). Jeżeli na deser są przewidziane sery lub owoce, łyżeczkę zastępuje nóż deserowy.
Kieliszek do wina, podobnie jak pozostałe szkło, ustawiamy po prawej stronie, powyżej noża, na wysokości nakrycia deserowego. Jeżeli do jedzenia podane będzie piwo, kieliszek do wina zastępuje pokal.
Powinniśmy zwrócić uwagę, aby odległość pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć wynosiła około 80 cm, a nóż nakrycia wskazy-wał widelec nakrycia ułożonego po przeciwnej stronie stołu.

Podczas zajęć wykorzystywali zdobytą wiedzę i swoją kreatywność. Efekty można podziwiać na zdjęciach. Życzymy powodzenia w kolejnych próbach !


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 016
  • 017
  • 018
  • 019
  • 020
  • 021
  • 022
  • 023

 


5 1 1 1 1 1 Głosowanie 5.00 (1 Głosy)

Przeczytaj również:

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 8

Wczoraj 108

Tydzień 528

Miesiąc 1219

Razem 254145

Gościmy

Odwiedza nas 69 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.163.209.109

Odliczamy

Do końca roku kalendarzowego zostało
1
4
Dni
1
6
Godzin
0
5
Minut
4
4
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.