94 37 310 89

      sekretariat@zsswiatki.pl


001Ciasto ptysiowe nazywane jest również ciastem parzonym. Charakterystycznym etapem w przygotowaniu ciasta jest zaparzanie mąki, które ma na celu zwiększenie zdolności wchłaniania wody przez skrobię.

 

Wyroby z ciasta ptysiowego są lekkie, delikatne, mają wewnątrz duże puste przestrzenie. Wyroby z ciasta parzonego najczęściej się piecze (np. ptysie, eklery), można je również smażyć na gorącym tłuszczu ( np. gniazdka poznańskie).

Ciasto ptysiowe podstawowe:
Woda 250 ml
Margaryna 100 g
Mąka pszenna 180 g
Jaja 4-5 szt.
Sól do smaku

Sposób wykonania:
• Zagotuj wodę z margaryną i solą.
• Zdejmij naczynie z ognia, wsyp mąkę, mieszaj energicznie, dopóki nie nastąpi całkowite połączenie składników.
• Ogrzewaj masę na małym ogniu, mieszaj około 6 minut; gdy ciasto zgęstnieje i odstaje od naczynia, przerwij ogrzewanie ciasta i schłodź je do temperatury 70 0 C.
• Do masy wbijaj pojedynczo jaja, ucieraj do momentu uzyskania gładkiej masy (ciasto nie powinno się rozlewać); podczas wbijania jaj należy obserwować konsystencję ciasta, jeżeli jest zbyt rzadka, nie wbijaj ostatniego jaja.
• Okrągłe korpusy formuj na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) za pomocą worka cukierniczego, zachowaj odpowiednie odstępy 4-6 cm.
• Piecz 20-30 minut, w temperaturze 180-200 0 C, zależnie od wielkości wypieków.
• Po zrumienieniu się wypieków należy usunąć nadmiar pary wodnej (uchylić na sekundę piekarnik). Po usunięciu pary dosusza się wyroby, obniżając temperaturę pieczenia (o około 20 0 C).

Ptysie z bitą śmietanką:
Śmietanka 36 % - 900 g
Cukier puder 200 g

Sposób wykonania:
• Schłodzoną śmietankę ubijaj na sztywno, pod koniec dodaj 100 g cukru pudru.
• Korpusy przekrój w połowie wysokości, dolną ich część napełnij bitą śmietanką i przykryj górną częścią; gotowe ptysie posyp cukrem pudrem.


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011
  • 012
  • 013
  • 014

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 62

Wczoraj 82

Tydzień 230

Miesiąc 1448

Razem 249665

Gościmy

Odwiedza nas 59 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.81.45.122

Odliczamy

Time passed:
1
1
6
Dni
2
0
Godzin
0
1
Minut
5
6
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.