94 37 310 89

      sekretariat@zsswiatki.pl

001W dniu 28.02.2017 r. uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych grupa II uczestniczyli w warsztatach tradycyjnego wypieku Chleba gwdowskiego.

 

Warsztaty odbyły się w gospodarstwie Państwa Danuty i Lecha Szlaz w miejscowości Gwda Wielka.

Tradycja wypieku Chleba gwdowskiego : pszenno-żytniego i żytniego sięga roku 1945. Receptury pochodzą z czasów I Wojny Światowej. Z wypiekiem Chleba gwdowskiego wiąże się wiele ludowych obyczajów i zwyczajów. Pani Danuta umiejętność wypieku takiego chleba posiadła od swojej mamy.

Dzięki uprzejmości Państwa Szlaz mieliśmy okazję poznać tajniki przygotowania i wypieku chleba z tradycjami.
Pierwszym etapem wykonania produktu jest przygotowanie zakwasu. Kolejną czynnością jest odpowiednie przygotowanie nasion siemienia lnianego. Do mąki pszenno-żytniej dodaje się odpowiednią ilość ciepłej wody. Masę wyrabia się ręcznie do momentu, aż na powierzchni ciasta powstaną pęcherze powietrza. Powstałe ciasto nakłada się do odpowiednio natłuszczonych foremek. Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia. Do rozgrzanego pieca chlebowego wkłada się foremki z ciastem i piecze. Tak w wielkim skrócie można przedstawić najważniejsze etapy produkcji chleba metodą tradycyjną. O wyjątkowości tego faktu świadczy również fakt, że jego walory docenione i nagrodzone zostały podczas prestiżowych konkursów. Ten przepyszny chleb podany ze smalczykiem i ogórkiem to był niesamowitą przygodą dla naszych kubków smakowych. Pani Danuta z wielką pasją i zaangażowaniem przekazywała nam tajniki produkcji chleba.

Dzięki jej uprzejmości mieliśmy również okazję poznać drugi produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych – paszteciki Gwdowskiej. Ściśle strzeżoną recepturę Pani Danuta przekazuje tylko swoim najbliższym. Mogliśmy również samodzielnie przygotować przepyszne drożdżowe rogale. Pani Danuta pokazała nam umiejętność tradycyjnego formowania rogali. Te warsztaty były dla nas wspaniałą przygodą i ucztą dla naszych kubków smakowych. Opiekę nad młodzieżą sprawowała Marzena Ilukowicz.

CHLEB GWDOWSKI

Chleb gwdowski5 września 2013 r. chleb gwdowski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Jako

"Bochenek chleba z chropowatą skórką posypaną makiem, na przekroju widoczne ziarna słonecznika i siemienia lnianego lub tylko siemienia lnianego" w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - woj. zachodniopomorskie.

Więcej informacji na stronie Ministerstwa Rolnictwa.

 


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011
  • 012
  • 013
  • 014
  • 015
  • 016
  • 017
  • 018
  • 019
  • 020
  • 021
  • 022
  • 023
  • 024
  • 025
  • 026
  • 027
  • 028
  • 029
  • 030
  • 031
  • 032

5 1 1 1 1 1 Głosowanie 5.00 (2 Głosów)

Przeczytaj również:

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 40

Wczoraj 92

Tydzień 452

Miesiąc 1143

Razem 254069

Gościmy

Odwiedza nas 110 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.167.44.32

Odliczamy

Do końca roku kalendarzowego zostało
1
5
Dni
1
3
Godzin
0
5
Minut
4
8
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.