94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

001Uczennice klasy II TŻ/TA w pracowni żywienia, przygotowały pyzy poznańskie zwane potocznie pampuchami lub bułkami na parze. 

Technika wykonania pyz poznańskich opiera się na umiejętności przygotowania ciasta drożdżowego. Podstawowe składniki ciasta to: mąka pszenna, woda, drożdże.
Z wymienionych składników, z dodatkiem soli, otrzymuje się ciasto drożdżowe zwykłe, przeznaczone na bułki i chleb pszenny. Pulchność ciasta uzyskuje się dzięki zastosowaniu drożdży, które podczas fermentacji wytwarzają znaczne ilości dwutlenku węgla. W produkcji ciastkarskiej wytwarza się ciasto o znacznie bogatszym składzie. Do podstawowych składników dodaje się: jaja, cukier, tłuszcz (masło), substancje smakowo-zapachowe, a wodę należy zastąpić mlekiem. Ciasto drożdżowe przeznaczone na pyzy poznańskie sporządza się metodą dwufazową.

Metoda dwufazowa produkcji ciasta drożdżowego polega na wytwarzaniu go w dwóch fazach, obejmujących:
1. sporządzenie rozczynu,
2. przerobienie rozczynu na ciasto.

Rozczyn przygotowuje się z drożdży, części ciepłego mleka, 2-3 łyżek mąki i niewielkiej ilości cukru. Początkowa temperatura rozczynu powinna wynosić 29-30 0C, a w czasie fermentacji podnieść się o 1-20C. Czas fermentacji w zależności od siły pędnej drożdży może wynosić 30-60 minut.

Przerobienie rozczynu na ciasto odbywa się następująco:
 przygotowanie pozostałych surowców,
 dodanie do rozczynu kolejno: masy jajowo-cukrowej, mąki, rozpuszczonej soli, pozostałej części ciepłego mleka.
 mieszanie składników i miesienie ciasta (wyrabianie) około 8-12 minut
 stopniowe dodanie tłuszczu, dalsze miesienie,
 fermentacja ciasta w temperaturze 28-320C,
 przebijanie ciasta,
 dzielenie, formownie ciasta w kształcie kul,
 leżakowanie pyz i pozostawienie do wyrośnięcia.
 Zagotować wodę w garnku z wkładką do gotowania na parze. Wyrośnięte pyzy należy położyć na wkładkę i gotować pod przykryciem 15-20 minut.

Jeśli nie dysponujesz garnkiem do gotowania na parze, musisz przygotować duży garnek z wodą, metalową miskę o średnicy garnka, gazę i sznurek. Na garnku należy położyć gazę, obwiązać ją sznurkiem wokół brzegu garnka, kłaść na nią wyrośnięte pyzy, przykryć misą i gotować na parze. Pyzy poznańskie podaje się na słodko ze śmietaną i owocami lub jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.

 


GALERIA ZDJĘĆ:


1 1 1 1 1 Głosowanie 0.00 (0 Głosów)

Przeczytaj również:

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Jak czytać, by zrozumieć i zapamiętać treść?

readsWydawać by się mogło, że czytanie to taka umiejętność, którą jak już się posiądzie, to raz a dobrze. Jednak skoro możemy wytrenować i kontrolować nawet takie naturalne procesy jak oddychanie, to czemu nie moglibyśmy podszkolić się w składaniu literek? Zwłaszcza, że od tego etapu do rozumienia treści jeszcze daleka droga. Poznaj więc kilka technicznych porad, jak czytać, by odkodować tekst, nie tylko na poziomie semiotycznym.

 

Więcej…

Pogoda

giweather joomla module

Odliczamy

Time passed:
7
8
Dni
0
4
Godzin
4
9
Minut
0
2
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
23.20.220.59

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.