94 37 310 89

      sekretariat@zsswiatki.pl

001Uczennice klasy II TŻ/TA w pracowni żywienia, przygotowały pyzy poznańskie zwane potocznie pampuchami lub bułkami na parze. 

Technika wykonania pyz poznańskich opiera się na umiejętności przygotowania ciasta drożdżowego. Podstawowe składniki ciasta to: mąka pszenna, woda, drożdże.
Z wymienionych składników, z dodatkiem soli, otrzymuje się ciasto drożdżowe zwykłe, przeznaczone na bułki i chleb pszenny. Pulchność ciasta uzyskuje się dzięki zastosowaniu drożdży, które podczas fermentacji wytwarzają znaczne ilości dwutlenku węgla. W produkcji ciastkarskiej wytwarza się ciasto o znacznie bogatszym składzie. Do podstawowych składników dodaje się: jaja, cukier, tłuszcz (masło), substancje smakowo-zapachowe, a wodę należy zastąpić mlekiem. Ciasto drożdżowe przeznaczone na pyzy poznańskie sporządza się metodą dwufazową.

Metoda dwufazowa produkcji ciasta drożdżowego polega na wytwarzaniu go w dwóch fazach, obejmujących:
1. sporządzenie rozczynu,
2. przerobienie rozczynu na ciasto.

Rozczyn przygotowuje się z drożdży, części ciepłego mleka, 2-3 łyżek mąki i niewielkiej ilości cukru. Początkowa temperatura rozczynu powinna wynosić 29-30 0C, a w czasie fermentacji podnieść się o 1-20C. Czas fermentacji w zależności od siły pędnej drożdży może wynosić 30-60 minut.

Przerobienie rozczynu na ciasto odbywa się następująco:
 przygotowanie pozostałych surowców,
 dodanie do rozczynu kolejno: masy jajowo-cukrowej, mąki, rozpuszczonej soli, pozostałej części ciepłego mleka.
 mieszanie składników i miesienie ciasta (wyrabianie) około 8-12 minut
 stopniowe dodanie tłuszczu, dalsze miesienie,
 fermentacja ciasta w temperaturze 28-320C,
 przebijanie ciasta,
 dzielenie, formownie ciasta w kształcie kul,
 leżakowanie pyz i pozostawienie do wyrośnięcia.
 Zagotować wodę w garnku z wkładką do gotowania na parze. Wyrośnięte pyzy należy położyć na wkładkę i gotować pod przykryciem 15-20 minut.

Jeśli nie dysponujesz garnkiem do gotowania na parze, musisz przygotować duży garnek z wodą, metalową miskę o średnicy garnka, gazę i sznurek. Na garnku należy położyć gazę, obwiązać ją sznurkiem wokół brzegu garnka, kłaść na nią wyrośnięte pyzy, przykryć misą i gotować na parze. Pyzy poznańskie podaje się na słodko ze śmietaną i owocami lub jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.

 


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011

1 1 1 1 1 Głosowanie 0.00 (0 Głosów)

Przeczytaj również:

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 40

Wczoraj 92

Tydzień 452

Miesiąc 1143

Razem 254069

Gościmy

Odwiedza nas 148 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.167.44.32

Odliczamy

Do końca roku kalendarzowego zostało
1
5
Dni
1
2
Godzin
5
8
Minut
2
8
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.