Rok szkolny 2016-2017
-
Odsłony: 4384
W dniu 04.04.2017r w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się warsztaty carvingu – sztuki zdobienia potraw, która narodziła się na Dalekim Wschodzie.
Carving polega na rzeźbieniu w owocach i warzywach ornamentów, wgłębień, wzorów, figur oraz kompozycji kwiatowych. Powstałe dekoracje mają na celu uczynienie potraw bardziej apetycznymi i wykwintnymi.
Warsztaty przeprowadziła Pani Teresa Richter, a uczestnikami byli uczniowie II klasy technikum żywienia. Młodzież zapoznała się z rodzajami narzędzi i sposobem ich używania. Najtrudniejsza okazała się praktyka, nie każdy poradził sobie z cierpliwością i wytrwałością swoich sił, a efektami wytrwałych były kwiaty z rzodkiewki, marchwi, ogórka, tulipany z papryki i pora oraz rzeźby z melona, jabłka i arbuza.
Były to pierwsze kroki naszych uczniów w nauce carvingu, ale nie ostatnie, bowiem mają chęci uczyć się dalej tej trudnej, ale pasjonującej sztuki.
Warsztaty zorganizowała Izabela Romaniuk – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Peter Hollins
- Zniżka: 40%
- Cena:
37.0022.20 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka