94 37 310 89

      sekretariat@zsswiatki.pl

001Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku.

Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji.
Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym lub różowym lukrem.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
• 500g mąki pszennej
• 30g świeżych drożdży
• 200ml mleka
• 50g cukru
• szczypta soli
• 2 jajka
• 60g masła
• 100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:
• 70g mąki pszennej
• 60g masła
• 2 łyżki cukru

Dodatkowo:
• 1 jajko
• trochę mleka

Sposób przygotowania:
1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.

2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.

3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).

4. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.

5. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.

6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.

7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011
  • 012

5 1 1 1 1 1 Głosowanie 5.00 (1 Głosy)

Przeczytaj również:

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Kalendarz wydarzeń

Czerwiec 2016
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 16

Wczoraj 76

Tydzień 16

Miesiąc 2235

Razem 241388

Gościmy

Odwiedza nas 96 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.81.235.55

Odliczamy

Time passed:
2
Dni
0
7
Godzin
0
8
Minut
4
4
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.