94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

staze 1Nasi uczniowie i absolwenci mieli możliwość pogłębienia kwalifikacji i nabycia nowych umiejętności na zagranicznych stażach i praktykach zawodowych. Działania te były przeprowadzane na terenie Niemiec i Francji.

 

 

 

 

 

Staże zawodowe

Pierwszy wyjazd absolwentów na roczny staż do Niemiec w okręgu Lüneburg odbył się 6 września 1996 roku. Naszą szkołę reprezentowali: M. Łesyk, D. Swierczyński, A. Niebieszczański, J. Iwaszkiewicz, M. Chęciak, M. Przesiecki, J. Brzegowy. W gospodarstwie w Niemczech Marka Łesyka odwiedziła telewizja ze Szczecinka, a 21 listopada 1996 roku w prasie niemieckiej ukazał się obszerny artykuł o przebiegu stażu-który był pilotażowy- finansowany ze środków Unii Europejskiej.

Następne wyjazdy organizowane były do Francji przy współpracy Ambasady Francuskiej i Międzynarodowego Biura Pracy przy tej Ambasadzie. Organizacją wyjazdów w szkole zajęła się Alicja Głuchowska, ze strony Ambasady Francuskiej Anna Leszczyńska i Victora Cherner attache de cooperation educative Ambasady Francji, który przesłał do szkoły podziękowanie za owocną współpracę i dobre przygotowanie absolwentów. Przy pomocy Ambasady Francuskiej nawiązano kontakt ze szkoła Uprawy Winorośli w Amboise oraz okolicznymi producentami win.

staze 2Pierwszy wyjazd zorganizowano od 14 września do 06 października 2000 roku podczas którego absolwenci naszej szkoły, E. Bączyńska, R. Miksza, J. Kmita i tłumacz J. Głuchowska, przebywali na praktyce zawodowej w przepięknym regionie Francji - Dolinie Loary, gdzie pracowali w okolicznych winnicach i uczyli się w szkole rolniczej w Amboise. Ambasada Francuska partycypowała w kosztach stażu tzn. pokrywała koszty ubezpieczenie oraz koszty podróży, zakwaterowanie i wyżywienie zapewnili właściciele winnic i szkoła rolnicza. Absolwenci nauczyli się podstawowych zwrotów francuskich i zasad uprawy winorośli. Wyjazdy absolwentów powtarzano przez szereg lat i w sumie uczestniczyło w nich około dwudziestu absolwentów. W roku 2001 do współpracy przystąpiło Międzynarodowe Biuro Pracy przy Ambasadzie Francji, które zorganizowało staż ogrodniczy dla 4 absolwentów w Remy - okolice Doliny Loary. Nabór i przygotowanie absolwentów przeprowadziła Alicja Głuchowska.

20.05-04.06.2008r. zorganizowano staż dla 6 studentów z Mali (Afryka Zachodnia). Program stażu obejmował praktyki realizowane na terenie Zakładu Ogrodniczego „Anturium" w Szczecinku oraz w Stacji Hodowli i Unasieniania Zwierząt w Szczecinku. Stażyści zapoznali się z technologią produkcji kwiatów ozdobnych pod osłonami oraz metodami unasieniania zwierząt. Tematy związane z unasienianiem zwierząt były dla nich nowością, która będą chcieli realizować na terenie swojego kraju. W czasie pobytu zorganizowano wycieczki do Poznania, Bornego Sulinowa, Kołobrzegu oraz Ogrodu Botanicznego w Cewlinie. Program pobytu był bardzo bogaty, korzystny dla studentów oraz uczniów naszej szkoły, którzy opiekowali się gośćmi w czasie pobytu.

 

Praktyki zawodowe

Nasi nauczyciele i uczniowie wielokrotnie korzystali z możliwości odbycia praktyk zawodowych na terenie Francji. Zakres tematyczny praktyk to technologia gastronomiczna, przetwórstwo żywności, uprawa roślin ozdobnych, gospodarstwa rodzinne, kształtowanie krajobrazu. Jako pierwsi pojechali nauczyciele przedmiotów zawodowych w dniach 12-19 września 1999 roku nauczyciele: W. Krawczyk, A. Głuchowska, J. Pawłowicz, A. Cyran, W. Maciejewski, W. Król, J. Onufrowicz oraz Elena Sokolowa z zaprzyjaźnionej szkoły z Litwy, którzy odbyli praktykę zawodową w Zespole Szkół Rolniczych Douai we Francji. Zwiedzano przetwórnię mleka i wyrobu serów w Le Quesnoy, prowadzono zajęcia z mikrobiologii żywności i przetwórstwa spożywczego.

staze 3W dniach 25 września do 02 października 1999 roku uczniowie naszej szkoły przebywali na praktyce zawodowej ze technologii żywności w Douai we Francji. Nauczyli się produkcji ketchupu w słoikach, sorbetu, chleba, pasztetów, mleka w proszku, zupy z porów oraz ziemniaków. Dwukrotnie mieli zajęcia z mikrobiologii, zapoznali się szczegółowo z produkcją niektórych przetworów mlecznych, poznali również główne zabytki i miejsca historyczne regionu i oczywiście odwiedzili Paryż. Bardzo ważne były też spotkania i dyskusje z młodzieżą francuską. Praktyki tego typu powtarzano jesienią każdego roku i brali w nich udział uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Praktyki organizowali Waldemar Maciejewski i Alicja Głuchowska, ogółem w praktykach wzięło udział 30 osób z naszej szkoły.

 

staze 4W szkole LEGTA de Douai nasza młodzież odbywała również praktyki ogrodnicze począwszy od 1995 roku aż do chwili obecnej. Należy zaznaczyć, że szkoła francuska posiada gospodarstwo ogrodnicze świetnie wyposażone we wszystkie urządzenia, maszyny i narzędzia, obiekty szklarniowe sterowane systemem komputerowym, a także laboratorium rozmnażania „in vitro". Uczniowie nabywali kwalifikacji w zakresie szklarniowych upraw ozdobnych oraz uprawy warzyw gruntowych. Bardzo ważna była możliwość nabycia umiejętności komunikacyjnych w języku francuskim oraz poznanie organizacji pracy i wypoczynku we Francji. Do chwili obecnej w szkole w Douai odbyło praktykę ogrodniczą 66 uczniów. Organizacją oraz naborem uczniów kierowali W. Maciejewski i A. Głuchowska, pomagali W. Hatała, D. Balcer, E. Mikita, J. Marek-Wilczyńska. Praktykanci, uczniowie naszej szkoły: H. Deneszewska, T.Lenkiewicz, P. Naus, Ł.Łupicki, K. Sitkiewicz, M. Stefaniak, K. Więcek, A. Dziedziela, E. Styczeń J.Białowiejski, D. Pasieczna, A.Adaśko, A. Kozorowski, P.Sochacki, K. Szoć, P. Kaczmerek, S. Kowalski., G. Włoch, P. Sobolewski, K. Kępiński, K. Guzal, M. Mazurek, K. Dubiniec, P. Kurant, J. Atmanowicz, M. Antończyk, M. Mallon, E. Szafraniec, M. Garczarek, R. Piechocka, P. Sokół , Ł. Furyk, P. Lulek. i wielu innych.

03-26.11.2006r. zorganizowano praktykę zawodową w Le Quesnoy – Francja. W praktyce uczestniczyły: Karbowniczek Emila, Wysakowska Karolina i Kniczek Violeta. Uczennice klas Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego zgłębiały tajniki produkcji serów. Opiekunem grupy była A. Głuchowska, kierownikiem wycieczki- D. Balcer a rolę tłumacza pełniła I. Biernacka.

01.04-02.05.2007r. zorganizowano praktykę zawodową w Douai – Francja. W praktyce uczestniczyli: Karkoszka Paweł, Urbańska Katarzyna, Naborczyk Izabela, Krawczyk Marcin, Prokop Szymon, Marek Malwina. Uczniowie pracowali w ogrodnictwie. Opiekunem grupy była A. Głuchowska, kierownikiem wycieczki D. Balcer.

21.05-13.06.2007r. zorganizowano praktykę zawodową do Libourne-Montagne - Francja. Z uprawą winorośli i produkcją wina zapoznali się: Dacio Aleksandra, Bakuła Joanna i Zientara Anna. Opiekunem grupy była A. Głuchowska, kierownikiem wycieczki D.Balcer.

03-30.06.2007r. uczniowie klas Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego odbywali praktykę zawodową w Luneburgu w Niemczech. Na wyjazd zakwalifikowali się: Bodnar Sławomir, Roszak Ewelina, Stalka Elwira, Felisiak Robert, Catewicz Kamil i Szwenk Agnieszka. Opiekunem i kierownikiem wycieczki była I. Wyczyńska.

01-28.07.2007r. uczniowie klas Technikum Agrobiznesu odbywali praktykę zawodową w okolicach Luneburga w Niemczech. W praktyce uczestniczyli: Górka Przemysław, Bykowska Aneta, Markowski Daniel, Czępiński Szymon, Dudek Jarosław i Wlazło Karolina. Opiekunem uczniów była E. Mikita, kierownikiem wycieczki D. Balcer.

09-30.09.2007r. zorganizowano wyjazd 2 grup na praktyki do Francji. Jedna grupa odbywała praktykę w Libourne-Montagne w winnicy. Uczniów reprezentowali: Szlaz Joanna, Laskowska Katarzyna i Michałkiewicz Artur. Opiekunem grupy była I. Biernacka. Druga grupa pracowała także w winnicach ale w okolicach Amboise. Z uprawą winorośli zapoznali się: Kozanko Katarzyna, Korzeniowska Maja, Monastyrska Kamila i Kicior Bartłomiej. Opiekunem grupy była A. Głuchowska.

W roku szkolnym 2009/2010 po raz kolejny opracowano wniosek w ramach programu „Leonardo da Vinci" na zorganizowanie praktyk zawodowych we Francji i Niemczech. Wniosek opracowali: mgr inż. Alicja Głuchowska, mgr inż. Andrzej Gieniusz i mgr inż. Dariusz Balcer. Niestety wniosek został oceniony dobrze, jednak nie przydzielono środków na jego realizację.

 

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Samodzielne nadrabianie materiału w domu. Jak się do tego zabrać?

self learningGdyby odpowiedź na pytanie zawarte w tytule artykułu była prosta, pewnie na świecie mielibyśmy samych geniuszy. Szukanie złotego środka nie jest jednak drogą na skróty. Poniżej zebrałam wskazówki dotyczące metod, które mogą w tym pomóc. Oto krótkie kompendium informacji dotyczących nauki w domu. Dowiesz się z niego od czego należy zacząć nadrabianie zaległości i jak radzić sobie z ewentualnymi problemami.

Więcej…

Pogoda

giweather joomla module

Odliczamy

Time passed:
1
0
8
Dni
2
3
Godzin
0
6
Minut
0
7
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
18.191.157.186

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.