94 37 310 89

      swiatki@wp.pl


001Ciasto ptysiowe nazywane jest również ciastem parzonym. Charakterystycznym etapem w przygotowaniu ciasta jest zaparzanie mąki, które ma na celu zwiększenie zdolności wchłaniania wody przez skrobię.

 

Wyroby z ciasta ptysiowego są lekkie, delikatne, mają wewnątrz duże puste przestrzenie. Wyroby z ciasta parzonego najczęściej się piecze (np. ptysie, eklery), można je również smażyć na gorącym tłuszczu ( np. gniazdka poznańskie).

Ciasto ptysiowe podstawowe:
Woda 250 ml
Margaryna 100 g
Mąka pszenna 180 g
Jaja 4-5 szt.
Sól do smaku

Sposób wykonania:
• Zagotuj wodę z margaryną i solą.
• Zdejmij naczynie z ognia, wsyp mąkę, mieszaj energicznie, dopóki nie nastąpi całkowite połączenie składników.
• Ogrzewaj masę na małym ogniu, mieszaj około 6 minut; gdy ciasto zgęstnieje i odstaje od naczynia, przerwij ogrzewanie ciasta i schłodź je do temperatury 70 0 C.
• Do masy wbijaj pojedynczo jaja, ucieraj do momentu uzyskania gładkiej masy (ciasto nie powinno się rozlewać); podczas wbijania jaj należy obserwować konsystencję ciasta, jeżeli jest zbyt rzadka, nie wbijaj ostatniego jaja.
• Okrągłe korpusy formuj na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) za pomocą worka cukierniczego, zachowaj odpowiednie odstępy 4-6 cm.
• Piecz 20-30 minut, w temperaturze 180-200 0 C, zależnie od wielkości wypieków.
• Po zrumienieniu się wypieków należy usunąć nadmiar pary wodnej (uchylić na sekundę piekarnik). Po usunięciu pary dosusza się wyroby, obniżając temperaturę pieczenia (o około 20 0 C).

Ptysie z bitą śmietanką:
Śmietanka 36 % - 900 g
Cukier puder 200 g

Sposób wykonania:
• Schłodzoną śmietankę ubijaj na sztywno, pod koniec dodaj 100 g cukru pudru.
• Korpusy przekrój w połowie wysokości, dolną ich część napełnij bitą śmietanką i przykryj górną częścią; gotowe ptysie posyp cukrem pudrem.


GALERIA ZDJĘĆ:

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Sposób na nudę. Czytnik i ebook, czyli najlepsi partnerzy na cały rok

young girl readingWyobraź sobie, że jesteś akurat na wakacjach we Włoszech, a jakiś nieszczególnie szarmancki dżentelmen – lub -ka – postanawia Cię uziemić na rok w swoim domu. I nieważne, że to nie byle jaka chałupa, a dwukondygnacyjna hacjenda z widokiem na Morze Śródziemne – prędzej czy później zaczniesz się nudzić. Jeżeli jakimś nieszczęśliwym trafem bylibyście w podobnie ekstremalnej sytuacji, albo po prostu szukacie sposobu na konstruktywne spędzanie czasu, to sprawdźcie nasz poradnik, co i jak czytać.

Więcej…

Pogoda

giweather joomla module

Odliczamy

Time passed:
8
8
Dni
0
4
Godzin
5
1
Minut
2
5
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
3.90.202.157

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.