94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

001Krwawe palce są jedną z najbardziej efektownych przekąsek na Halloween. Zarówno dzieci jak i dorośli je kochają. Początkowo może są przerażeni, ale jak już raz je spróbują nie mogą przestać ich jeść.

Pomimo swojego strasznego wyglądu są to przecież pożywne, pyszne migdałowe ciasteczka. Te krwawe paluszki koniecznie powinny znaleźć się w każdym halloweenowym menu!

Rzeczy, których potrzebujesz
* 250 g margaryny do pieczenia,
* 1 szklanka cukru miałkiego
* 1 jajko
* 1 łyżka olejku migdałowego
* 1 łyżka olejku waniliowego
* 2 i 2/3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki soli
* ¾ szklanki migdałów obranych ze skórki (połówki)
* dżem (np. Sorella truskawkowy – ma dobrą konsystencję)

1. Zmiksuj ze sobą masło, cukier, jajko oraz olejki migdałowy i waniliowy.
2. Zmieszaj to z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
3. Chłodź przez 30 minut.
4. Nastaw piekarnik na 160 stopni C.
5. Wyciągnij część ciasta z lodówki.
6. Rozwałkuj ciasto formując palce.
7. Na końcu każdego palca wciśnij połówkę migdału na podobieństwo paznokcia.
8. Za pomocą noża do masła zrób nacięcia w środku palca i pod migdałem (paznokciem) na podobieństwo prawdziwych palców ludzkich. Zrób to samo na reszcie palców.
9. Ułóż palce na posmarowaną tłuszczem blasze i piecz przez około 25 minut (aż zrobią się złoto-brązowe).
10. Pozwól, aby przestygły przez około 3 minuty po czym delikatnie wyciągnij je z piekarnika.
11. Ozdób paluszki czerwonym dżemem (najlepiej, aby był półpłynny w wyciskanej tubce). Za pomocą dżemu zrób delikatne obwódki u nasady paznokci. Możesz również delikatnie unieść migdał, posmarować dżemem pod spodem i ponownie docisnąć.
12. Ściągnij paluchy z blachy i pozostaw do wystygnięcia. Podawaj na tacy. Aby efekt był jeszcze bardziej piorunujący możesz nakapać i rozmazać na tacy trochę dżemu (krwi).


Wskazówki
* Postaraj się robić cienkie paluszki ponieważ podczas pieczenia jeszcze urosną.
* Zrób małe wcięcia na końcu palców w tych miejscach gdzie zostały "odcięte" od ręki. Możesz te miejsca po upieczeniu również posmarować czerwonym dżemem, aby wyglądało jakby jeszcze z nich wyciekała krew.

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 60

Wczoraj 66

Tydzień 441

Miesiąc 1881

Razem 259380

Gościmy

Odwiedza nas 261 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.167.75.28

Odliczamy

Do końca roku kalendarzowego zostało
3
1
0
Dni
0
6
Godzin
3
1
Minut
5
0
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.