94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

007Mimo trudnej sytuacji, w jakiej znalazły się obecnie szkoły, nauczyciele starają się korzystać z różnych metod, m.in.: lekcji online.

Tego typu lekcja nie ominęła również zajęć praktycznych i została przeprowadzona w klasie I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Chętni uczniowie, pod okiem p. Sylwii Lamczyk-Sobolewskiej mogli skorzystać z takiej formy zajęć. Biorąc pod uwagę aktualne informacje i zalecenia aby ograniczyć m.in. wyjścia do sklepu, np. po świeże pieczywo, zaproponowane zostało uczniom przygotowanie tego właśnie produktu w domu. Pierwsze zajęcia rozpoczęły się od wypieku pszennych bułek. Każdy uczeń pracował wg omawianej receptury, ale tym razem w swojej kuchni. W trakcie zajęć uczniowie, podobnie jak będąc w szkolnej pracowni, mogli na bieżąco zadawać pytania. Poszczególne etapy były demonstrowany przez każdego uczestnika zajęć. Zachęcamy wszystkich do wypróbowania przepisu w domu. Mamy nadzieję, że prosta receptura, wykonanie jeszcze łatwiejsze, zachęci innych do pięknego rozpoczęcia dnia. Zapach pieczonych bułeczek rozniesie się na cały dom i mamy nadzieję, że pozostałych domowników wyciągnie szybciej z łóżek.
Receptura na bułki pszenne:

Surowce:

140 ml ciepłej wody
140 ml ciepłego mleka
0,5 kg mąki pszennej ( typ.500, 650)
7g suchych drożdży typu instant
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Przygotować miskę
  2. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami (mąka+ drożdże+sól+cukier)
  3. Dodać ciepłą wodę i mleko (ok. 37oC)
  4. Zacząć wyrabiać ciasto, a w trakcie wyrabiania dodać olej
  5. Odstawić pod przykryciem na ok 40min – 1h ( ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość)
  6. Przygotować blachę do wypieku bułek (blaszka z piekarnika) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  7. Z wyrośniętego ciasta uformować ok 8-9 bułek i układać je na blasze. Bułeczek nie turlamy, tylko próbujemy ciasto napiąć i wywinąć pod spód bułeczki. W ten sposób wierzch bułek będzie gładki, a nie poszarpany. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią
  8. Uformowane bułki odstawić ponownie pod przykryciem na ok 30 min.
  9. Rozgrzać piekarnik do ok 1800C z funkcją termoobiegu
  10. Następnie każdą bułeczkę lekko naciąć w połowie i docisnąć głębiej tępą stroną noża (ograniczy to m.in. pękanie ciasta w czasie pieczenia).
  11. Przed wstawieniem do piekarnika, za pomocą dłoni, każdą bułeczkę zmoczyć wodą.
  12. Piec ok 20 min ( w zależności od piekarnika), aż do zarumienienia.
  13. Po wypieczeniu wyłożyć bułeczki na kratkę i przykryć ściereczką kuchenną.

Życzymy smacznego !

Podziękowania za udostępnienie zdjęć dla: Julii Białas, Natalii Massowa i Oksany Mazurek


GALERIA ZDJĘĆ:

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011

5 1 1 1 1 1 Głosowanie 5.00 (1 Głosy)

Przeczytaj również:

Zielona energia

zielonaenergia

Projekt RPO

Projekt "Najlepszy w zawodzie"

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 86

Wczoraj 68

Tydzień 735

Miesiąc 2297

Razem 324841

Gościmy

Odwiedza nas 106 gości oraz 0 użytkowników.

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
18.206.13.28

Odliczamy

Do zakończenia roku szkolnego zostało
3
2
Dni
1
0
Godzin
1
0
Minut
1
9
Sekund

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.