Rok szkolny 2016-2017
-
Odsłony: 6765
Uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych 07.02.2017r odwiedzili gospodarstwo agroturystyczne Państwa Danuty i Lecha Szlaz.
Celem spotkania było poznanie produktów regionalnych i tradycyjnych oraz uczestnictwa w warsztatach wypieku chleba na zakwasie. Rozpoczynając warsztaty Pani Danuta opowiedziała historię chleba gwdowskiego, którego tradycja sięga 1945r, a następnie każdy uczeń mógł uczestniczyć w procesie produkcji i wypieku chleba.
Oczekując, aby ciasto chlebowe wyrosło, uczniowie wraz z Panią Danusią sporządzali rogaliki z jabłkami. Każdy uczeń miał okazję samodzielnie formować kształtne rogale i obserwować ich wypiek. Największą radość sprawiła degustacja rumianych, pachnących cynamonem, ciepłych rogalików. Chleb był wypiekany w tradycyjnym piecu chlebowym, który obsługiwał Pan Lech. Upieczone bochenki były przepiękne i bardzo apetyczne. Jeszcze ciepłe pieczywo zabraliśmy do domu. Bardzo dziękujemy Państwu Danucie i Lechowi Szlaz za możliwość uczestnictwa w atrakcyjnych, ciekawych warsztatach, przeprowadzonych w wyjątkowej rodzinnej atmosferze. Opiekę nad młodzieżą sprawowała Izabela Romaniuk – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Brian Tracy
- Zniżka: 35%
- Cena:
59.0038.35 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka