Rok szkolny 2016-2017
-
Odsłony: 5894
W dniu 28.02.2017 r. uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych grupa II uczestniczyli w warsztatach tradycyjnego wypieku Chleba gwdowskiego.
Warsztaty odbyły się w gospodarstwie Państwa Danuty i Lecha Szlaz w miejscowości Gwda Wielka.
Tradycja wypieku Chleba gwdowskiego : pszenno-żytniego i żytniego sięga roku 1945. Receptury pochodzą z czasów I Wojny Światowej. Z wypiekiem Chleba gwdowskiego wiąże się wiele ludowych obyczajów i zwyczajów. Pani Danuta umiejętność wypieku takiego chleba posiadła od swojej mamy.
Dzięki uprzejmości Państwa Szlaz mieliśmy okazję poznać tajniki przygotowania i wypieku chleba z tradycjami.
Pierwszym etapem wykonania produktu jest przygotowanie zakwasu. Kolejną czynnością jest odpowiednie przygotowanie nasion siemienia lnianego. Do mąki pszenno-żytniej dodaje się odpowiednią ilość ciepłej wody. Masę wyrabia się ręcznie do momentu, aż na powierzchni ciasta powstaną pęcherze powietrza. Powstałe ciasto nakłada się do odpowiednio natłuszczonych foremek. Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia. Do rozgrzanego pieca chlebowego wkłada się foremki z ciastem i piecze. Tak w wielkim skrócie można przedstawić najważniejsze etapy produkcji chleba metodą tradycyjną. O wyjątkowości tego faktu świadczy również fakt, że jego walory docenione i nagrodzone zostały podczas prestiżowych konkursów. Ten przepyszny chleb podany ze smalczykiem i ogórkiem to był niesamowitą przygodą dla naszych kubków smakowych. Pani Danuta z wielką pasją i zaangażowaniem przekazywała nam tajniki produkcji chleba.
Dzięki jej uprzejmości mieliśmy również okazję poznać drugi produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych – paszteciki Gwdowskiej. Ściśle strzeżoną recepturę Pani Danuta przekazuje tylko swoim najbliższym. Mogliśmy również samodzielnie przygotować przepyszne drożdżowe rogale. Pani Danuta pokazała nam umiejętność tradycyjnego formowania rogali. Te warsztaty były dla nas wspaniałą przygodą i ucztą dla naszych kubków smakowych. Opiekę nad młodzieżą sprawowała Marzena Ilukowicz.
CHLEB GWDOWSKI
5 września 2013 r. chleb gwdowski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Jako
"Bochenek chleba z chropowatą skórką posypaną makiem, na przekroju widoczne ziarna słonecznika i siemienia lnianego lub tylko siemienia lnianego" w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - woj. zachodniopomorskie.
Więcej informacji na stronie Ministerstwa Rolnictwa.
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Mark Douglas
- Zniżka: 35%
- Cena:
59.0038.35 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka