Porady kulinarne
-
Odsłony: 4410
W naszej pracowni gastronomicznej gościli uczniowie z Gimnazjum w Grzmiącej . Uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, podczas których sporządzali wypieki z ciasta drożdżowego.
Wyroby były wyśmienite. Podajemy kilka wskazówek na udane ciasto drożdżowe.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Lekkie jak chmurka, puszyste, ze złotą, chrupiącą skórką, roztaczające wokół siebie cudowny zapach... idealne ciasto drożdżowe. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach i właściwym przygotowaniu, które jest czasochłonne, a samo ciasto wymagające i czasem kapryśne. Cały wysiłek rekompensuje jednak smak ciasta :)
Najważniejsze składniki ciasta drożdżowego
Z drożdżowego ciasta można przygotować zarówno słodkie, jak i słone przysmaki, takie jak: bułki, rogale, ciasta z kruszonką lub owocami, kulebiaki, pączki, pizze, paszteciki itd.
Do ich wyrobu niezbędne są następujące składniki:
• mąka
Do drożdżowych wypieków polecana jest mąka pszenna typ 550. Mąka musi być oczywiście świeża i sucha. Mąkę należy wcześniej przesiać przez sito, aby usunąć zanieczyszczenia i odpowiednio ją napowietrzyć. Mąkę można wcześniej nieco podgrzać, wtedy ciasto lepiej wyrośnie;
• drożdże
Drożdże są środkiem spulchniającym, powodującym proces fermentacji i wyrastanie ciasta. Możemy wybrać drożdże świeże lub suszone.
Należy pamiętać, że świeże drożdże są nietrwałe. Zawsze należy sprawdzić czy mają jasnobeżową barwę (bez białego nalotu) i przyjemny, lekko orzechowy zapach. Powinny być także elastyczne, nie mogą się kruszyć. Świeże drożdże przechowujemy w lodówce. Przed przygotowywaniem ciasta drożdżowego należy je wyjąć, aby nabrały temperatury otoczenia. Ze świeżych przygotowuje się rozczyn.
Suszone drożdże natomiast najczęściej miesza z suchymi składnikami, a następnie dolewa wodę lub mleko. Przyjmuje się, że 7 gram suszonych drożdży to około 15 gram świeżych drożdży. Regułą jest, że drożdży świeżych używamy zawsze dwa razy więcej niż drożdży suszonych. Przed zakupem suszonych drożdży należy sprawdzić datę ważności na opakowaniu;
• mleko (woda)
Używając drożdży świeżych, mleko należy podgrzać do temperatury około 35 stopni Celsjusza. W przypadku drożdży suszonych optymalna temperatura mleka to 45 stopni;
• tłuszcz
Do ciast drożdżowych polecane jest dobrej jakości, świeże masło, które powinno być roztopione, a następnie schłodzone do temperatury pokojowej. Nie może być zbyt ciepłe, bo wtedy ciasto nie wyrośnie. Tłuszcz dodaje się pod koniec wyrabiania ciasta, stopniowo, małymi porcjami, aby równomiernie wymieszał się z pozostałymi składnikami;
• cukier (do słodkich wypieków)
Do ciasta drożdżowego można dodawać cukier biały lub brązowy. Należy pamiętać, że zbyt duża ilość cukru może zahamować fermentację drożdży.
GALERIA ZDJĘĆ:
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Artur Jabłoński, Marek Piasek
- Zniżka: 35%
- Cena:
59.0038.35 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka