94 37 310 89

      swiatki@wp.pl


001Ciasto ptysiowe nazywane jest również ciastem parzonym. Charakterystycznym etapem w przygotowaniu ciasta jest zaparzanie mąki, które ma na celu zwiększenie zdolności wchłaniania wody przez skrobię.

 

Wyroby z ciasta ptysiowego są lekkie, delikatne, mają wewnątrz duże puste przestrzenie. Wyroby z ciasta parzonego najczęściej się piecze (np. ptysie, eklery), można je również smażyć na gorącym tłuszczu ( np. gniazdka poznańskie).

Ciasto ptysiowe podstawowe:
Woda 250 ml
Margaryna 100 g
Mąka pszenna 180 g
Jaja 4-5 szt.
Sól do smaku

Sposób wykonania:
• Zagotuj wodę z margaryną i solą.
• Zdejmij naczynie z ognia, wsyp mąkę, mieszaj energicznie, dopóki nie nastąpi całkowite połączenie składników.
• Ogrzewaj masę na małym ogniu, mieszaj około 6 minut; gdy ciasto zgęstnieje i odstaje od naczynia, przerwij ogrzewanie ciasta i schłodź je do temperatury 70 0 C.
• Do masy wbijaj pojedynczo jaja, ucieraj do momentu uzyskania gładkiej masy (ciasto nie powinno się rozlewać); podczas wbijania jaj należy obserwować konsystencję ciasta, jeżeli jest zbyt rzadka, nie wbijaj ostatniego jaja.
• Okrągłe korpusy formuj na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) za pomocą worka cukierniczego, zachowaj odpowiednie odstępy 4-6 cm.
• Piecz 20-30 minut, w temperaturze 180-200 0 C, zależnie od wielkości wypieków.
• Po zrumienieniu się wypieków należy usunąć nadmiar pary wodnej (uchylić na sekundę piekarnik). Po usunięciu pary dosusza się wyroby, obniżając temperaturę pieczenia (o około 20 0 C).

Ptysie z bitą śmietanką:
Śmietanka 36 % - 900 g
Cukier puder 200 g

Sposób wykonania:
• Schłodzoną śmietankę ubijaj na sztywno, pod koniec dodaj 100 g cukru pudru.
• Korpusy przekrój w połowie wysokości, dolną ich część napełnij bitą śmietanką i przykryj górną częścią; gotowe ptysie posyp cukrem pudrem.


GALERIA ZDJĘĆ:

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Perspektywy 2022

book library

Pogoda

giweather joomla module

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 23

Wczoraj 70

Tydzień 23

Miesiąc 2156

Razem 411626

Kalendarz wydarzeń

Gościmy

Odwiedza nas 391 gości oraz 0 użytkowników.

Odliczamy

Time passed:
2
9
Dni
0
9
Godzin
0
8
Minut
5
6
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
3.237.29.69

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.