Porady kulinarne
-
Odsłony: 4507
Uczennice klasy II TŻ/TA w pracowni żywienia, przygotowały pyzy poznańskie zwane potocznie pampuchami lub bułkami na parze.
Technika wykonania pyz poznańskich opiera się na umiejętności przygotowania ciasta drożdżowego. Podstawowe składniki ciasta to: mąka pszenna, woda, drożdże.
Z wymienionych składników, z dodatkiem soli, otrzymuje się ciasto drożdżowe zwykłe, przeznaczone na bułki i chleb pszenny. Pulchność ciasta uzyskuje się dzięki zastosowaniu drożdży, które podczas fermentacji wytwarzają znaczne ilości dwutlenku węgla. W produkcji ciastkarskiej wytwarza się ciasto o znacznie bogatszym składzie. Do podstawowych składników dodaje się: jaja, cukier, tłuszcz (masło), substancje smakowo-zapachowe, a wodę należy zastąpić mlekiem. Ciasto drożdżowe przeznaczone na pyzy poznańskie sporządza się metodą dwufazową.
Metoda dwufazowa produkcji ciasta drożdżowego polega na wytwarzaniu go w dwóch fazach, obejmujących:
1. sporządzenie rozczynu,
2. przerobienie rozczynu na ciasto.
Rozczyn przygotowuje się z drożdży, części ciepłego mleka, 2-3 łyżek mąki i niewielkiej ilości cukru. Początkowa temperatura rozczynu powinna wynosić 29-30 0C, a w czasie fermentacji podnieść się o 1-20C. Czas fermentacji w zależności od siły pędnej drożdży może wynosić 30-60 minut.
Przerobienie rozczynu na ciasto odbywa się następująco:
przygotowanie pozostałych surowców,
dodanie do rozczynu kolejno: masy jajowo-cukrowej, mąki, rozpuszczonej soli, pozostałej części ciepłego mleka.
mieszanie składników i miesienie ciasta (wyrabianie) około 8-12 minut
stopniowe dodanie tłuszczu, dalsze miesienie,
fermentacja ciasta w temperaturze 28-320C,
przebijanie ciasta,
dzielenie, formownie ciasta w kształcie kul,
leżakowanie pyz i pozostawienie do wyrośnięcia.
Zagotować wodę w garnku z wkładką do gotowania na parze. Wyrośnięte pyzy należy położyć na wkładkę i gotować pod przykryciem 15-20 minut.
Jeśli nie dysponujesz garnkiem do gotowania na parze, musisz przygotować duży garnek z wodą, metalową miskę o średnicy garnka, gazę i sznurek. Na garnku należy położyć gazę, obwiązać ją sznurkiem wokół brzegu garnka, kłaść na nią wyrośnięte pyzy, przykryć misą i gotować na parze. Pyzy poznańskie podaje się na słodko ze śmietaną i owocami lub jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Dariusz Puzyrkiewicz
- Zniżka: 34%
- Cena:
49.9032.44 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka