94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

001

Profiterolki to znany na cały świat deser z ciasta parzonego. To nic innego, jak nasze rodzime ptysie w wersji mini, na jeden raz do buzi :-).

 


Profiterolki nadziewamy dowolnymi kremami lub bitą śmietaną z wanilią, lodami lub nawet nadzieniem wytrawnym. Oryginalnie po upieczeniu nie są przecinane na pół, jak robimy to przy ptysiach lub eklerach, lecz za pomocą cienkiej szprycy krem wprowadza się do wnętrza. Wtedy nadzienie jest niespodzianką :-).

 

Ciasto parzone
• 250 ml wody
• szczypta soli
• 125 g masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• 4 jajka


W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, do rozpuszczenia się masła. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła lecz dobrze połączyła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami, dodając je jedno po drugim lub utrzeć drewnianą łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5 cm kółka przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą końcówką (1 cm szerokości). Można również wyłożyć łyżką.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Wszystko można polać czekoladowym sosem.
Zagotowujemy śmietankę, do której dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Po przestuszeniu polewamy nasz deser.

Sos czekoladowy
• 100 g ciemnej czekolady
• 100 g mlecznej c zekolady
• 150 g śmietanki 30%
• 1 łyżeczka miodu

Zagotowujemy śmietankę, do której dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Po przestudzeniu polewamy nasz deser.

Smacznego !


GALERIA ZDJĘĆ:

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Jak się uczyć, żeby się nauczyć?

online education treePoznaj skuteczne techniki zapamiętywania

Nauka mało kogo napawa radością. W głowie od razu powstaje obraz samego siebie, umęczonego wielogodzinnym wkuwaniem materiału. Stop! Nauka wcale nie polega na wkuwaniu. Istnieją łatwe i skuteczne metody zapamiętywania. Dzięki nim szybciej pojmiesz, a potem przywołasz przyswojoną wiedzę, a co najważniejsze, zostanie ona w Twej głowie na dłużej.

 

Więcej…

Pogoda

giweather joomla module

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 73

Wczoraj 79

Tydzień 234

Miesiąc 743

Razem 397187

Kalendarz wydarzeń

Sierpień 2016
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Gościmy

Odwiedza nas 189 gości oraz 0 użytkowników.

Odliczamy

Do zakończenia roku zostało
1
4
3
Dni
0
1
Godzin
0
9
Minut
0
2
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
44.200.171.74

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.