94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

001

Profiterolki to znany na cały świat deser z ciasta parzonego. To nic innego, jak nasze rodzime ptysie w wersji mini, na jeden raz do buzi :-).

 


Profiterolki nadziewamy dowolnymi kremami lub bitą śmietaną z wanilią, lodami lub nawet nadzieniem wytrawnym. Oryginalnie po upieczeniu nie są przecinane na pół, jak robimy to przy ptysiach lub eklerach, lecz za pomocą cienkiej szprycy krem wprowadza się do wnętrza. Wtedy nadzienie jest niespodzianką :-).

 

Ciasto parzone
• 250 ml wody
• szczypta soli
• 125 g masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• 4 jajka


W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, do rozpuszczenia się masła. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła lecz dobrze połączyła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami, dodając je jedno po drugim lub utrzeć drewnianą łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5 cm kółka przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą końcówką (1 cm szerokości). Można również wyłożyć łyżką.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Wszystko można polać czekoladowym sosem.
Zagotowujemy śmietankę, do której dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Po przestuszeniu polewamy nasz deser.

Sos czekoladowy
• 100 g ciemnej czekolady
• 100 g mlecznej c zekolady
• 150 g śmietanki 30%
• 1 łyżeczka miodu

Zagotowujemy śmietankę, do której dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Po przestudzeniu polewamy nasz deser.

Smacznego !


GALERIA ZDJĘĆ:

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Jak poprawić koncentrację?

portrait pensive young girlOto kilka sposobów na efektywną naukę

Czy wiesz, że ponad 70% ludzi ma problem ze skupieniem swojej uwagi na jednej rzeczy na dłużej niż chwilę? Dzieje się tak, ponieważ otacza nas wiele rozpraszaczy, które skutecznie ją odciągają. Jest jednak dobra wiadomość – koncentracja to umiejętność, a więc jak każda umiejętność da się ćwiczyć, przez co możesz ją skutecznie poprawić. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak to zrobić.

 

Więcej…

Pogoda

giweather joomla module

Odliczamy

Time passed:
7
8
Dni
0
5
Godzin
1
7
Minut
3
3
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
54.221.159.188

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.