94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

001Uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych postanowili podzielić się z Państwem przepisami. Dzisiaj proponują deser na bazie śmietanki.


Panna cotta (na 3 porcje):

Śmietanka 30% - 250 ml
Maliny/truskawki - 400g
Cukier -50 g
Cukier puder - 30g
Mięta do dekoracji
Żelatyna - 6g
Laska wanilii - 1 szt

Sposób wykonania:
Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, aby napęczniała. Wlej do naczynia śmietankę z cukrem oraz przeciętą wzdłuż wanilię i gotuj na wolnym ogniu. Wyjmij laskę wanilii. Połącz żelatynę z gorącą śmietanką. Mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Otrzymaną masę wlej do foremek i zostaw w lodówce do zestalenia.
Przygotuj sos z malin lub truskawek: świeże owoce opłucz lub mrożone rozmroź, zmiksuj, przetrzyj przez sito, dosłódź cukrem pudrem.

Smacznego !


GALERIA ZDJĘĆ:


1 1 1 1 1 Głosowanie 0.00 (0 Głosów)

 

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Jak czytać, by zrozumieć i zapamiętać treść?

readsWydawać by się mogło, że czytanie to taka umiejętność, którą jak już się posiądzie, to raz a dobrze. Jednak skoro możemy wytrenować i kontrolować nawet takie naturalne procesy jak oddychanie, to czemu nie moglibyśmy podszkolić się w składaniu literek? Zwłaszcza, że od tego etapu do rozumienia treści jeszcze daleka droga. Poznaj więc kilka technicznych porad, jak czytać, by odkodować tekst, nie tylko na poziomie semiotycznym.

 

Więcej…

Pogoda

giweather joomla module

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 20

Wczoraj 70

Tydzień 20

Miesiąc 2153

Razem 411623

Kalendarz wydarzeń

Gościmy

Odwiedza nas 352 gości oraz 0 użytkowników.

Odliczamy

Time passed:
2
9
Dni
0
8
Godzin
4
8
Minut
3
0
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
3.237.29.69

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.