94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

fotka 01W dniach 14 i 21.05.2010 r. w ramach realizacji programu LABORATORIA – KOSZALIN odbyły się dwa szkolne wyjazdy młodzieży na Wydział Mechaniczny Politechniki Koszalińskiej. Łącznie w realizacji programu uczestniczyło czternastu najlepszych uczniów z klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.

W czasie wycieczki młodzież miała okazję zobaczyć piękne położenie Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej i zapoznać się z najnowszym rozwojem techniki, w zakresie inżynierii mechanicznej, automatyki, techniki i inżynierii żywności.


Uczniowie zostali zapoznani zakresem oferty edukacyjnej na poszczególne wydziały Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Zwiedzili Laboratoria:

  • Zakładu Technologii Żywności i Żywienia,
  • Katedry Biochemii i Biotechnologii,
  • Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego

i uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych z zakresu:

  • oceny organoleptycznej – podstawowe badanie w przetwórstwie żywności,
  • badania wrażliwości progów smakowych, test na daltonizm smakowy i zapachowy,
  • badania zafałszowań żywności: wykrywanie zafałszowania miodu, soków, masła,
  • oceny cech fizycznych pieczywa pszennego i mieszanego.

Zwiedzając Katedrze Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego uczniowie mieli możliwość sprawdzenia zasady działania pakowarki próżniowej, kutra, wilka, wirówki i homogenizatora do mleka, przesiewacza do zbóż, pieca konwekcyjnego i stacji mycia.
W Katedrze Biochemii i Biotechnologii młodzież zapoznała się z zastosowaniem chromatografu kolumnowego do badań próbek żywności oraz możliwością zastosowania chitozanu - środka odchudzającego do utrwalania żywności na przykładzie pomidorów.
W czasie zajęć laboratoryjnych w Zakładzie Technologii Żywności i Żywienia młodzież dokonywała zgodnie z Polską Normą oceny cech fizycznych pieczywa pszennego przechowywanego w różnych warunkach modyfikowanej atmosfery oraz wpływ dodatków smakowych takich jak gluten i skrobia modyfikowana na smak pieczywa. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach w laboratorium oceny organoleptycznej gdzie wykonywali test na daltonizm smakowy i zapachowy, który polegał na rozpoznaniu podstawowych smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego w próbkach o bardzo małym stężeniu oraz na określeniu podstawowych zapachów: glutaminian sodu, kwas octowy, alkohol etylowy, kwas cytrynowy itp. Młodzież przeprowadziła badania mające na celu wykrycie zafałszowań żywności na podstawie próbek miodu, soków i masła. Pracownicy katedry omówili również zakres wykonywanych badań laboratoryjnych wykonywanych w pracowni: oznaczanie zawartości wody, tłuszczu i cukrów w wybranych próbkach żywności.
Po przeprowadzonych badaniach młodzież czekała bardzo miła niespodzianka – ocena organoleptyczna ciasta drożdżowego, która została przygotowana przez pracowników Katedry Technologii Żywności i Żywienia.
Wyjazd zorganizowała wychowawczyni klasy mgr inż. Marzeny Ilukowicz.


GALERIA ZDJĘĆ


 

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Sposób na nudę. Czytnik i ebook, czyli najlepsi partnerzy na cały rok

young girl readingWyobraź sobie, że jesteś akurat na wakacjach we Włoszech, a jakiś nieszczególnie szarmancki dżentelmen – lub -ka – postanawia Cię uziemić na rok w swoim domu. I nieważne, że to nie byle jaka chałupa, a dwukondygnacyjna hacjenda z widokiem na Morze Śródziemne – prędzej czy później zaczniesz się nudzić. Jeżeli jakimś nieszczęśliwym trafem bylibyście w podobnie ekstremalnej sytuacji, albo po prostu szukacie sposobu na konstruktywne spędzanie czasu, to sprawdźcie nasz poradnik, co i jak czytać.

Więcej…

Pogoda

giweather joomla module

Odliczamy

Time passed:
1
1
9
Dni
1
3
Godzin
0
5
Minut
5
3
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
18.117.216.36

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.