Rok szkolny 2009-2010
-
Odsłony: 4526
W dniach 14 i 21.05.2010 r. w ramach realizacji programu LABORATORIA – KOSZALIN odbyły się dwa szkolne wyjazdy młodzieży na Wydział Mechaniczny Politechniki Koszalińskiej. Łącznie w realizacji programu uczestniczyło czternastu najlepszych uczniów z klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.
W czasie wycieczki młodzież miała okazję zobaczyć piękne położenie Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej i zapoznać się z najnowszym rozwojem techniki, w zakresie inżynierii mechanicznej, automatyki, techniki i inżynierii żywności.
Uczniowie zostali zapoznani zakresem oferty edukacyjnej na poszczególne wydziały Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Zwiedzili Laboratoria:
- Zakładu Technologii Żywności i Żywienia,
- Katedry Biochemii i Biotechnologii,
- Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego
i uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych z zakresu:
- oceny organoleptycznej – podstawowe badanie w przetwórstwie żywności,
- badania wrażliwości progów smakowych, test na daltonizm smakowy i zapachowy,
- badania zafałszowań żywności: wykrywanie zafałszowania miodu, soków, masła,
- oceny cech fizycznych pieczywa pszennego i mieszanego.
Zwiedzając Katedrze Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego uczniowie mieli możliwość sprawdzenia zasady działania pakowarki próżniowej, kutra, wilka, wirówki i homogenizatora do mleka, przesiewacza do zbóż, pieca konwekcyjnego i stacji mycia.
W Katedrze Biochemii i Biotechnologii młodzież zapoznała się z zastosowaniem chromatografu kolumnowego do badań próbek żywności oraz możliwością zastosowania chitozanu - środka odchudzającego do utrwalania żywności na przykładzie pomidorów.
W czasie zajęć laboratoryjnych w Zakładzie Technologii Żywności i Żywienia młodzież dokonywała zgodnie z Polską Normą oceny cech fizycznych pieczywa pszennego przechowywanego w różnych warunkach modyfikowanej atmosfery oraz wpływ dodatków smakowych takich jak gluten i skrobia modyfikowana na smak pieczywa. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach w laboratorium oceny organoleptycznej gdzie wykonywali test na daltonizm smakowy i zapachowy, który polegał na rozpoznaniu podstawowych smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego w próbkach o bardzo małym stężeniu oraz na określeniu podstawowych zapachów: glutaminian sodu, kwas octowy, alkohol etylowy, kwas cytrynowy itp. Młodzież przeprowadziła badania mające na celu wykrycie zafałszowań żywności na podstawie próbek miodu, soków i masła. Pracownicy katedry omówili również zakres wykonywanych badań laboratoryjnych wykonywanych w pracowni: oznaczanie zawartości wody, tłuszczu i cukrów w wybranych próbkach żywności.
Po przeprowadzonych badaniach młodzież czekała bardzo miła niespodzianka – ocena organoleptyczna ciasta drożdżowego, która została przygotowana przez pracowników Katedry Technologii Żywności i Żywienia.
Wyjazd zorganizowała wychowawczyni klasy mgr inż. Marzeny Ilukowicz.
GALERIA ZDJĘĆ
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Brian Tracy
- Zniżka: 35%
- Cena:
49.9032.43 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka