Porady kulinarne
-
Odsłony: 3896
Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku.
Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji.
Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym lub różowym lukrem.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
• 500g mąki pszennej
• 30g świeżych drożdży
• 200ml mleka
• 50g cukru
• szczypta soli
• 2 jajka
• 60g masła
• 100g rodzynek (można pominąć)
Kruszonka:
• 70g mąki pszennej
• 60g masła
• 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
• 1 jajko
• trochę mleka
Sposób przygotowania:
1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
3. Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).
4. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
5. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS